Veckans nyheter

14.05.2019

Konferens - Prediktivt underhåll

Vi tackar SKF samt alla föredragshållare och deltagare som bidrog till att göra konferensen Prediktivt Underhåll till ett mycket bra event. Marcus Jennerholm från SKF Sverige pratade om hur ett nytt mindset skapar effektivare affärsmodeller. Andrea Palmberg och Lena Hammersberg, Biträdande rektor från Göteborgs Tekniska College AB berättade om hur de arbetar med att kunna bygga framtidens kompetens. Johan Arvidsson från SPM Instrument visade hur prediktivt underhåll används i praktiken medan Marcus Bengtsson från Volvo Construction Equipment/ Mälardalens högskola poängterade vikten av att kombinera basunderhåll och ny teknik. Anders Sundholm från @MLT Maskin och Laserteknik AB visade hur ett beslutsstöd kan användas för ett prediktivt underhåll. Efter en kort introduktion om sensorteknik av Lars Djuvfeldt från Intertechna AB genomfördes en paneldiskussion där användarna och akademin fick berätta om sina erfarenheter av den nya tekniken. Konferensen avslutades med en blick in i framtiden genom Johan Isaksson från Viking Analytics. Det var en mycket inspirerande konferens där begreppet prediktivt underhåll belystes från olika perspektiv. 

Workshop/Årsmöte/Studiebesök

Vi vill rikta ett stort tack till SKF som stod som värd för föreningens årsmöte. Här valdes nya ledamöter till styrelsen för det kommande verksamhetsåret. Mia Ilkko blev omvald som ordförande och övriga styrelseledamöter är: 
• Conny Ohlson, Stockholm Vatten och Avfall
• Ingemar Andreason, ITA AB
• Johan Blücher, Octapharma AB
• Johan Lundell, Nodd AB
• Kristian Wendt, Vattenfall
• Lars Jansson, OKG AB
• Maria Brus Lundell, Scania Industrial Maintenance AB
• Mattias Forsberg, Midroc
• Uday Kumar, Luleå tekniska universitet
I direkt anslutning till årsmötet fick vi ta del av SKF:s resa mot industriell digitalisering. Mans Isacsson pratade om vikten av att använda relevant data för att fatta rätt beslut inom underhåll och underhållets bidrag för att öka konkurrenskraften inom svensk industri. Henrik Vikberg gav ett föredrag om Industri 4.0 och vikten av att öka digitaliseringen i verksamheten. Vi fick även en guidad tur i SKF:s digitaliserade fabrik. 

Workshop Smarta Fabriker

Vi vill tacka Johan Bengtsson från Göteborgs Tekniska College AB och elever på Göteborgs Tekniska Gymnasium för en mycket inspirerande dag i deras Smarta Fabriker, en plattform för industriell digitalisering. Vi fick bland annat lära oss mer om digitala kopior (digital twins), visualisering med hjälp av förstärkt verklighet (augmented reality), additiv tillverkning, smarta arbetssätt och Smart Maintenance. Det var även spännande att se hur man arbetar med kompetensutveckling, exempelvis via kunskapsplattformen hashtag#edig. 

Lätt att göra underhåll rätt 

Förra veckan deltog vi på EURO EXPO IndustriMässor i Gävle. Vi erbjöd alla besökare ett föredrag om - Lätt att göra underhåll rätt. Läs mer om föredraget i vår blogg. https://lnkd.in/d9bw8jH Nästa vecka kommer vi till Uddevalla! Föredraget är kostnadsfritt i samband med besök av Mässa. 

EFNMS  

I helgen representerades Svenskt Underhåll av Mia Ilkko och Christer Olsson på EFNMS European Federation of National Maintenance Societies General Assembly i Paris. Bland annat valdes ny ordförande för kommande mandatperiod, valet landande på Cosmas Vamvalis. Christer Olsson redovisade EFNMS samarbetet med amerikanska motsvarigheten SMRP kring nyckeltal för underhåll.